Het internet zit er vol mee

In deze blog bespreek ik waarom ik vind dat pizza om jou moet draaien, en niet wat een online community er van vind. Al die betweters, het internet zit er vol mee.

Informatie

Als je op internet gaat zoeken naar informatie over pizza dan ben je de komende maanden nog lang niet klaar met lezen. Ook ik draag hier nu met dit blog aan bij.

Toen ik voor het eerst mijn eigen zelfgemaakte pizza wou gaan maken ben ik ook uiteraard aan het “googelen” geslagen.

Gezocht op hoe je deeg maakt, welke ingrediënten je daarvoor nodig hebt, hoe moet je een bodem maken, welke toppings het beste erop kunnen, de kaas, bakken in oven enz. enz. enz.

Daarbij kwam ik op een paar hele handige sites uit waar ik veel tips en tricks vandaan heb gehaald en ook mijn ingrediënten kon bestellen voor mijn zelf gemaakt pizza.

Met al die tips ben ik maar gewoon eens aan de slag gegaan en ik moet zeggen het viel me allemaal best mee. Je hebt niet veel nodig om je eerste smaakvolle pizza te maken. Het vergt wel enig plan werk omdat je over de dag verspreid een paar keer iets aan je deeg moet doen, of zelfs over meerdere dagen als je zoals ik een “Poolish” gebruikt of pizza met de koude techniek maakt.

Hier vind je een overzicht van dingen die ik persoonlijk belangrijk vind om mooie pizza’s mee te maken.

Mijn eerste pizza’s waren nog niet zo luchtig als ik zou willen, absoluut niet rond en zagen er soms een beetje raar uit maar ik kan je vertellen dat ze stuk voor stuk HEERLIJK smaakte en na genoeg oefenen worden ze vanzelf wat ronder. Zie onder mijn eerste pizza uit mijn pizzaoven. Dit was de ongeveer de 10e pizza die ik ooit zelf heb gemaakt. Dus na 10 keer maken waren ze al een stuk luchtiger en redelijk rond.

het internet zit er vol mee
Mijn allereerste pizza uit mij Ooni Pizza Oven

Dat is het met pizza, zolang je een recept volgt zal je deeg niet snel mislukken. gebruik zo vers mogelijke toppings voor de heerlijkste smaken en gebruik je fantasie om hiermee de lekkerste smaak combinaties te maken.

En toen,…

Nou toen begon pizza maken een echte hobby te worden en heb ik ook een Ooni pizza oven gekocht. Dit zijn fantastische compacte ovens die je eenvoudig op bijvoorbeeld je tuintafel kan plaatsen en binnen 90 tot 180 seconden een heerlijk vers gebakken pizza mee kunt bakken. Onze tuin ruikt dan altijd helemaal naar pizzeria. Voor meer informatie over deze ovens kun je op de afbeelding hieronder klikken.

K16 - EU (English)

Ook ben ik wat meer op pizza groepen online gaan kijken, zoals bijvoorbeeld via facebook. Daar zijn diverse community’s waar ik lid van was, en je veel gelijk gestemde vind met wie je leuk over pizza kan praten.

Fotos delen van je creaties en tips geven en ontvangen. In het begin heel leuk, maar naar verloop van tijd kwamen er steeds meer “pizza kenners” bij. En ik zet dit bewust tussen aanhalingstekens omdat ik dit zo sarcastisch bedoel als het maar kan, ik vind het eerder online hooligans.

Deze hooligans weten exact hoe je, op papier, bijvoorbeeld een echte Napolitaanse pizza moet maken en vervolgens elke pizza daarmee vergelijken en op daarop afrekenen. “Zo stretch je je deeg niet! Dat is toch geen luchtige korst? Zoveel kaas erop? Dat hoor niet op een echte pizza!” en vaak was het nog een stuk groffer verwoord ook.

Wat doe je er aan, het internet zit er vol mee!

In het begin lees je daarover heen maar na een tijdje begon ik mij hier steeds meer aan te irriteren. Voor deze mensen was er maar een manier: “My way or the Highway” en je bent een sukkel als je het anders doet.

Neem ik het dan vervolgens soms op voor mensen die door deze hooligans werden belaagd, dan werd ik vaak nog bestraft door de moderator van het kanaal omdat ik de hooligan aansprak op het feit dat er meerdere manieren zijn om pizza te maken en dat een ieder het op zijn eigen manier doet. Dat was dan een persoonlijke aanval terwijl het bericht van de hooligan werd beschouwd als een vrije vorm van kritiek.

Genoeg is genoeg!

Deze trend was merkwaardig bij de meeste community ’s te vinden. Deze machtsbeluste moderators gingen mij steeds meer onder de huid zitten.

Ik kreeg ook steeds minder zin om met pizza bezig te zijn omdat mij dit bijvoorbeeld weer deed herinneren aan wat ik die dag gelezen had .

Tot ik op een punt dacht: “Waarom ben ik hier nog? Waarom laat ik mij zo opnaaien door een stel prutsers die alleen macht hebben achter hun computer. Ik wil lekker met pizza bezig zijn zoals ik dat leuk vind, op mijn manier. Met mijn eigen methodes en principes en niet zoals het Internet vind dat ik het moet doen.

Ik heb toen al mijn sociale media op pizza gebied eruit gegooid en ben weer lekker mij eigen ding gaan doen, niet beïnvloed door: Zo moet je het doen anders is wat je maakt geen pizza.

En dat wil ik jou dus ook aanraden om te doen, lekker je eigen ding doen. Pizza maken draait om het plezier wat je er aan hebt.

Natuurlijk is het leuk om je creatie te delen online omdat je trots bent op je zelfgemaakte pizza maar kijk uit dat je niet staat te bakken om andere een plezier te doen.

En dat is ook mijn idee voor deze website. Niet alles volgens de gevestigde orde! Maar met eigen recepten waarin je ingrediënten gebruikt die het voor jou lekker maken en je eigen technieken.

Heb jij iets?

Heb jij nou zo’n typisch recept of bepaalde topping’s waarvan je zegt, een beetje vreemd maar wel lekker! Stuur het dan eens in! Wellicht plaatsen wij hem dan wel op deze site zodat anderen ook jouw smaak kunnen ervaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pizza Weetjes
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.