Standaard pizza recept voor 6 pizza’s

Voor dit pizza recept ga ik uit van een deeg dat je in de ochtend maakt om dezelfde avond nog pizza’s van te maken.

Zie ook: De 10 essentiƫle dingen om goede pizza te maken.

Deeg heeft tijd nodig, niet alleen om te rijzen maar ook om te rijpen.

Een goed gerijpt deeg geeft uiteindelijk een veel vollere smaak en kan echt het verschil maken.

Geef je deeg daarom dus altijd zoveel mogelijk tijd om dit proces te doorgaan, ik hanteer minimaal 6 uur rijzen voor een “zelfde dag deeg”

Ik ga voor deegballen van 220g. per bal met een Hydratatie van 62% en ik ga uit van een gemiddelde kamertemperatuur van 20 graden Celsius.

Benodigdheden:

  • 800g Bloem – Dit mag een zwakkere bloem zijn met een W-Waarde van 220 (Vaak in een blauw pak)
  • 495g Water – Ik gebruik liever geen koud water maar ook niet te warm, ca. 20 graden.
  • 24g Zeezout – Dit mag best een beetje grof zijn.
  • 2g Instant droge gist (Gewoon die uit de supermarkt, vaak in zakjes van 7g)

En dat is alles wat je aan producten nodig hebt, valt mee toch?

Vervolgens leg ik de stappen uit die ik neem om tot een goed deeg te komen. Er zijn vele manieren, en een ieder heeft zijn eigen werkwijze, maar dit is hoe ik elke keer weer heerlijke pizza’s uit mijn Ooni pizza oven tover.

Verse pizza
Zelfgemaakte pizza
Pizza recept
Pizza weetjes
Ooni
Ooni pizza oven

Allereerst weeg ik het zout en gist af, dit leg ik even op aparte schaaltjes klaar. Gebruik hiervoor een nauwkeurig weegschaaltje die ook in tienden of honderdsten van een gram kan wegen. Teveel of te weinig zout en gist kan je pizza compleet verpesten dus wees hier precies in.

Dan pak ik een maatbeker die ik vul met de 495g water. Ongeveer 1/3e hiervan giet ik vervolgens in een apart bakje.

Hier doe ik dan de gist bij in en roer dit goed door totdat het opgelost is.

Vervolgens neem ik een grote kom en weeg hier de 800g bloem in af.

Hier giet ik dan ,al roerend met een houten pollepel, langzaam het water uit de maatbeker bij in.

Giet vervolgens langzaam het water met het gist er ook langzaam bij in en blijf roeren totdat het een grote plakkerige bal is en je niet meer kunt roeren. Op dit moment voeg ik dan ook het zout toe.

Stuif vervolgens wat bloem op je aanrecht of werkbank en kiep de inhoud van je kom hierop leeg.

De 10 belangrijkste tools en producten om zelf thuis pizza te maken

Nu gaat de echte work-out beginnen, je gaat een kwartier lang het deeg kneden met je handen. Dit houd in dat je het deeg veel stretcht en vouwt. Van een goede kneed techniek kun je op Youtube veel voorbeelden vinden.

In het begin zal het erg plakkerig zijn en blijft er meer aan je handen zitten dan op je aanrecht maar maak je hier niet te druk om en ga vooral gewoon door met kneden. Je moet het vocht namelijk goed in de bloem kneden en dat duurt even, maar je zult merken dat het na enkele minuten al makkelijker wordt.

Tip: Smeer je handen licht in met (olijf)olie voordat je begint. hierdoor plakt het deeg minder aan je handen.

Blijf kneden tot de 15 minuten zijn verstreken, je hebt nu als het goed is een mooi glad en sterk deeg.

Als er goed gekneed is dan is er een glutennetwerk ontstaan, je kunt dit controleren door er een vliesje van te trekken, net als met brood bakken. Je trekt een stukje van je deegbal af en probeert dit zo dun mogelijk uit te rekken, zo dun dat je er bijna doorheen kan kijken zonder dat het scheurt. Scheurt het toch heel snel al dan moet je nog even door kneden.

Vervolgens bol je je deegbal mooi strak op, ook hiervan zijn veel tutorial ’s op YouTube te vinden, en legt deze in een met olie ingesmeerde kom, ik gebruik altijd de kom waarin het deeg is gemengd. Zorg wel dat er geen resten meer inzitten voordat je de deegbal erin doet.

Deze laat ik dan altijd even 15 min. staan zodat het deeg tot rust kan komen. Vervolgens kneed ik het kort nog een keer goed door en laat het dan vervolgens 1 a 1,5 uur rusten totdat het ongeveer verdubbeld is in grootte.

Vervolgens haal je de bol eruit en ga ja er deegballen van maken van 220g per stuk. Deze moet je vervolgens ook weer mooi strak opbollen, anders krijg je van die uitgezakte deegbollen…!

De bollen leg ik dan in een deegkrat om te rijzen. Ik gebruik zelf onderstaand type krat, met een los deksel. Deze past namelijk ook nog goed in de koelkast. Iets dat van pas komt bij o.a. het maken van een Poolish of via de koude fermentatie, hier ga ik in een ander recept verder op in.

Deegkrat
Pizza recept

Heb je nou geen deegkrat dan werkt je bakplaat van de oven ook prima. Zorg wel dat je het krat of de bakplaat eerst instuift met bloem, anders krijg je de bollen er straks nooit meer heel uit, geloof mij maar! Doe het deksel op het krat of als je de bollen op je bakplaat hebt liggen strooi de bovenkant van je bollen dn licht in met bloem en dek de plaat vervolgens helemaal af met vers houd folie. Zorg er wel voor dat dit niet te strak zit, je bollen moeten wel kunnen rijzen.

Zorg wel dat je het krat of de bakplaat eerst instuift met bloem, anders krijg je de bollen er straks nooit meer heel uit, geloof mij maar!

Deze mogen dan zeker 5 tot 6 uur rusten op kamer temperatuur. Maakt het ook niet te warm want dan gaat het te hard, maar op een koude tochtende plek zullen ze juist weer niet rijzen.

Ik zet het krat meestal op de kookplaat, daar toch het niet en is de temperatuur vaak constant.

Check 2 uurtjes voor je wilt gaan bakken nog even of ze al mooi aan het rijzen zijn, zijn ze nog steeds vrij klein zet ze dan op een wat warmere plek, maar pas op, niet te warm.

Zodra de bollen goed zijn kun je gaan beginnen met het opmaken van je pizza’s.

vergeet niet ruim van tevoren je oven op te starten en voor te verwarmen.

Buon appetito

Ooni Fyra

Ooni 3
Pizza oven
Pizza recept

Pizza Weetjes
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.