Pizzabloem uit de supermarkt

Pizzabloem uit de supermarkt, werkt dat?

“Pizzabloem uit de supermarkt, werkt dat?”

Toen ik laatst pizza wou maken kwam ik erachter dat ik geen bloem meer op voorraad had.

Pizzabloem merk le 5 stagioni

Zelf ben ik groot fan van de rode Le 5 Stagioni omdat ik altijd een Poolish maak.

Ik had geen tijd meer om te bestellen, het was al laat en ik had het de volgende dag al nodig.

Toen bedacht ik mij dat ik in de supermarkt wel eens pizzabloem Typo 00 heb zien staan.

Dan ga ik het daar maar eens mee proberen, heb ik gelijk een blog onderwerp.

Dit is dus een review van deze bloem van het merk: La Tua Farina

Pizzabloem merk la tua farina
La Tua Farina Typo 00

De eerste indruk van deze pizzabloem

Volgens mij had ik deze ooit al wel eens gebruikt, maar dat was nog in de periode dat ik nog maar net begonnen was met pizza’s bakken en toen nog helemaal geen idee had waar ik mee bezig was. Nu inmiddels wel een klein beetje.

De eerste indruk van deze bloem is dat hij net wat groffer overkomt. En hij zit iets lager in de eiwitten dan mijn standaard bloem, bijna 1%.

Verder zie ik geen echte verschillen.

Het gebruik

Voor mijn pizzadeeg gebruik ik altijd een Poolish. Voor een uitgebreide instructie over hoe je een Poolish maakt gaat mijn volgende blog. Weet je dus nog niet wat een Poolish is, houd onze site dan even goed in de gaten want dat ga ik je nog stap voor stap uitleggen. Klik hier voor de recepten pagina

Het maken van de Poolish ging prima met deze bloem, het vocht werd goed opgenomen door de bloem. Ik maak altijd gebruik van instant gist van Dr. Oetker, en gebruik hierbij ook altijd wat honing als krachtvoedsel voor de gist. Je kunt dit e.v.t. ook zonder honing doen. Alles goed doorgeroerd en even een uurtje laten rusten buiten de koelkast.

Na dit uur begon de gist al mooi een beetje te werken en zag mijn Poolish er dan ook precies zo uit als ik gewend ben. Dus, hop in de koelkast voor een lang slaapje van ca.14 uur.

Het pizzadeeg maken

Na het schoonheidsslaapje van 14 uur de Poolish weer uit de koelkast gehaald om deze ca. 1,5 uur weer op kamertemperatuur te laten komen. De Poolish was in de koelkast al mooi in volume toegenomen en nadat hij op kamertemperatuur is gekomen zag hij er wederom net zo uit als ik gewend was. So far, so good dus.

Toen de Poolish gemengd in een grote kom met de resterende ingrediënten en begonnen met kneden. Ik gebruik altijd een wat hoger vochtpercentage (64%) waardoor dit een lekkere plakkerige knoeiboel is.

Na kort kneden voeg ik het zout dan vaak toe, en hierdoor wordt het meestal snel minder nat en plakkerig, alleen was dat ditmaal niet het geval. De bloem bleef erg plakkerig en nat zelfs na een kwartier kneden met de hand. Normaal is hij ook nog wel plakkerig maar toch echt beter bewerkbaar.

Rust

Na 15 minuten kneden mag het deeg van mij altijd even tot rust komen. Een kwartiertje is meestal zat en bij terugkomst is het deeg dan vaak ook alweer een stuk beter handelbaar en minder nat.

Maar ook nu bleef het deeg erg plakkerig. Dus nog weer even verder gekneed/ge-streched en nogmaals een kwartier rust, dit daarna nog een keer herhaald om vervolgens het deeg nu een uur lang te laten rusten. Op deze wijze maak ik altijd mijn deeg en na dit uur heb je een perfect deeg om ballen van te maken. Maar je raad het al, zelfs na dit uur was het nog steeds iets plakkerig en vochtig, althans meer dan normaal.

Bollen maken

Ik ben de bollen gaan afwegen en vormen om ze in het deegkrat te plaatsten maar ook dit was erg lastig te doen. Het deeg mist echt stevigheid en doordat het zo blijft plakken aan je handen ( Zelfs met geoliede handen) krijg je het moeilijk in vorm, en waar je normaal een mooie stevige opgemaakte deegbal in het krat legt, zie je dat deze nu gelijk al wat uitzakt.

Maar goed, daar is nu toch niets meer aan te doen dus alle ballen gemaakt, in het deegkrat ermee om de komende 4,5/5 uur  te mogen groeien tot luchtige ballen deeg.

Pizzabodems maken

Nadat de ballen uiteindelijk 5 uur hebben gerezen was het etenstijd. De bollen waren best aardig gerezen maar omdat ze bij het inleggen al zo uitzakte zijn het vierkante stukken deeg geworden die helaas nog steeds erg plakkerig waren. Met de deegspatel vol bloem geprobeerd de bollen zo goed mogelijk van elkaar los te steken en van de zijkanten van het deegkrat maar dit was niet goed te toen. Het gevolg is dat je je deegbal gelijk uit fatsoen trekt en veel van de lucht alweer ontsnapt.

Nou ga ik tegenwoordig toch niet meer voor een hoge, luchtige korst. Maar wil je Napolitaanse pizza maken dan heb je die lucht echt nodig.

Het uit-stretchten van de deegballen resulteerde in vrij vierkante pizza’s, ook dit is het gevolgd van het teveel uitzakken in het krat, hierdoor worden ze vierkant in de basis en krijg je ze bijna met geen mogelijkheid meer rond.

Nu maakt mij de vorm ook niet zo heel veel uit, als ze maar smaken.

Het eindresultaat van deze pizzabloem uit de supermarkt

En smaken dat deden ze wel. Het deeg liet zich wel iets minder goed mooi/makkelijk bruin bakken op de randen. Dus met wat handig positioneren van de pizza op je schep en in de oven werden de randen uiteindelijk nog redelijk bruin en knapperig.

Ik gebruik zelf een oven van het merk Ooni. Mijn oven heeft een gasbrander in de achterzijde waardoor de vlam over de pizza heen blaast, met deze vlam kun je dus nog een beetje creatief zijn door de pizza kort eronder te plaatsen. Let wel op dat niet gelijk alles verbrand. Dit luistert erg nauw.

Iedereen was prima te spreken over het eindresultaat, en ik zelf ook wel.

In het filmpje hieronder zie je wat voorbeelden van Ooni.

De Conclusie

Is Pizzabloem uit de supermarkt ook geschikt om thuis goede pizza’s mee te maken?

Mijn antwoord is dan: Jazeker!

Al met al resulteerde het in een stevig genoeg deeg dat zich goed liet uitstrekken, al was het niet rond. (Maar dat kan ook aan mij hebben gelegen)

Het bakte goed genoeg in de pizzaoven

De smaak was ook prima en de randen waren lekker knapperig en de bodem goed stevig.

Ga ik nou over op deze bloem?

Nee dat nou ook weer niet, ik vind het een prima alternatief voor als ik geen Le 5 Stagioni in huis heb maar het resultaat wat ik daarmee haal ligt toch wel een stukje hoger dan met deze La Tua Farina.

Heb jij deze bloem ook wel eens gebruikt? Dan zijn wij erg benieuwd naar jouw ervaringen hiermee. Je kunt hieronder je reactie plaatsen. Wij zijn benieuwd.

Wil je nou echt niets missen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je altijd op de hoogte

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *